Wat zijn de 3 BENG eisen? 

2 min gelezen

Ben je op zoek naar een duidelijk overzicht van de drie BENG eisen? In onze blog vertellen we je over de eisen die gesteld worden aan de energieprestatie van gebouwen. Ontdek wat de BENG eisen inhouden tot aan over de zogeheten BENG berekening en waarom ze zo belangrijk zijn bij het ontwerpen en bouwen van energiezuinige gebouwen. 

1: Maximale energiebehoefte 

De eerste BENG eis heeft betrekking op de maximale energiebehoefte van een gebouw. Dit houdt in dat er een limiet wordt gesteld aan de hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water.  

Door te voldoen aan deze eis, zorg je ervoor dat het energieverbruik van het gebouw wordt geminimaliseerd en dat het efficiënt omgaat met energie. 

2: Maximaal primair fossiel energiegebruik 

De tweede BENG eis richt zich op het beperken van het primair fossiel energiegebruik van een gebouw. Dit omvat het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Zoals aardgas en olie, voor het verwarmen, koelen en ventileren van het gebouw.  

Hierdoor draag je bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. 

3: Minimaal aandeel hernieuwbare energie 

De derde en laatste BENG eis is gericht op het bevorderen van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in gebouwen.  

Dit houdt in dat een bepaald percentage van de energiebehoefte van het gebouw afkomstig moet zijn van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie of biomassa.  

Waarom zijn de BENG eisen belangrijk? 

Het naleven van de BENG eisen is essentieel voor het creëren van energiezuinige en duurzame gebouwen. Door te voldoen aan deze eisen, draag je bij aan een vermindering van de energieconsumptie, de CO2-uitstoot en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.  

Bovendien zorgen de BENG eisen ervoor dat gebouwen comfortabeler, gezonder en milieuvriendelijker zijn om in te wonen en te werken. 

Toepassen van de BENG eisen 

Om te voldoen aan de BENG eisen, is het belangrijk om vanaf het begin van het ontwerpproces rekening te houden met energie-efficiëntie en duurzaamheid. Dit kan worden bereikt door samen te werken met ervaren professionals, zoals architecten, ingenieurs en energieadviseurs, die expertise hebben op het gebied van duurzaam bouwen.  

Samen kunnen jullie werken aan het realiseren van gebouwen die voldoen aan de BENG eisen en een positieve impact hebben op de samenleving. 

Alles over een BENG berekening 

Een onderdeel van het voldoen aan de BENG eisen is het uitvoeren van een nauwkeurige BENG berekening. Hierbij worden verschillende zaken van de energie van een gebouw geanalyseerd en geoptimaliseerd.  

Door middel van simulatiesoftware en gegevens over het gebouw en de gebruikte materialen, kan een berekening inzicht geven in hoe goed het gebouw presteert op het gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid.  

Deze berekening biedt waardevolle informatie die kan worden gebruikt om het ontwerp te verbeteren en ervoor te zorgen dat het gebouw voldoet aan de gestelde eisen.