De goede bureaustoel bij je bureau

2 min gelezen

Een werkplek inrichten kan soms moeilijke beslissingen met zich meebrengen. Welk bureau voldoet aan jouw eisen? Welke computer moet je aanschaffen zodat jij je werk goed kan uitvoeren? Is mijn Wi-Fi goed genoeg om mijn werkzaamheden uit te voeren? Ook het belang van een goede bureaustoel mag niet vergeten worden. We zitten namelijk veel tijdens ons werk, daarom is het extra belangrijk dat je een goede stoel aanschaft.

Kijk naar je eigen lichaamsbouw

Een goede bureaustoel is gebouwd op de lengte en gewicht van personen. Wanneer je bijvoorbeeld erg klein bent, zit je niet ergonomisch verantwoord op een ‘normale’ bureaustoel. Je zult dan een betere oplossing vinden bij een kleine bureaustoel. Deze stoelen zijn gemaakt om jouw zitcomfort te vergroten. Het is daarom erg belangrijk dat je de juiste stoel kiest. Let erop tijdens het kopen van een bureaustoel dat je een stoel koopt die bij jouw lichaamsbouw past. Wanneer dit namelijk niet het geval is, kun je last krijgen van je nek, rug of schouders. Deze lichamelijke klachten kunnen voor lange duur aanhouden, als je niet overstapt naar een stoel die bij jouw lichaamsbouw past.

Voor welk werk heb je de stoel nodig?

Er zijn natuurlijk talloze verschillende banen, waardoor soms ook verschillende bureaustoelen nodig zijn. Beslis wat voor jou belangrijk is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn als je een kantoorbaan hebt, dat je kiest voor een comfortabele bureaustoel, waarbij een hoge rugleuning en armsteunen belangrijk zijn. Wanneer je bijvoorbeeld aan een werkbank werkt, voor bijvoorbeeld hout- of timmerwerkzaamheden, kun je kiezen voor een hoge bureaustoel. Deze stoelen zijn gebouwd voor de type werkzaamheden dat uitgevoerd worden. Wanneer je een bureaustoel hebt gekozen, is het belangrijk dat je deze goed instelt. Wanneer dit niet het geval is, kun je alsnog lichamelijke klachten krijgen, ook al heb je een bureaustoel die in principe wel bij jouw lichaamsbouw past. Let daarom tijdens het instellen op de volgende zaken. De zithoogte van je stoel moet goed zijn. Je voeten moeten de grond raken, maar je knieën moeten in een hoek van 90 graden zijn. De zitdiepte van het zitoppervlak mag niet te breed zijn. Wanneer dit wel het geval is, raken je benen de grond niet op de juiste manier. In de meeste gevallen is de rugleuning van de stoel ook verstelbaar. Zorg ervoor dat je rechtop zit, en dat je schouders in een ontspannen houding zijn. Je ellebogen moeten rusten op het bureau.