Waarom wij al jaren Sinterklaasgedichten schrijven

2 min gelezen

Het feest wat pakjesavond heet
Ieder jaar op pakjesavond komen families bij elkaar; het is telkens weer een feestelijk moment waar iedereen al maandenlang naar uitleeft. Dit is namelijk het moment waarop de strijdbijl even wordt begraven. Onderlinge meningsverschillen worden even aan de kant gelegd, want Pakjesavond is een moment van onbegrensd plezier.  Wanneer de kinderen binnen een familie nog zodanig klein zijn dat ze in Sinterklaas geloven bestaat pakjesavond uit enkel een zak met cadeautjes. Op het moment dat enkele kinderen te oud zijn voor een geloof in de goedheiligman komt er een soort samenzwering met de volwassenen tegen de kleinere kinderen. Werkelijk iedereen gaat op in het feest wat Sinterklaas heet.

1001gedichten

Het Sinterklaasgedicht als goede traditie
Door het jaar heen spreek jij je familie waarschijnlijk niet dagelijks. Je woont doorgaans niet bij elkaar om de hoek, en familie bijeenkomsten zijn er doorgaans alleen bij verjaardagen en andere feest- en hoogtijdagen. Gelukkig is pakjesavond bij veel families nog steeds een goede traditie. Een andere goede traditie bij families en gezinnen is het Sinterklaasgedicht. Het Sinterklaasgedicht is immers de gelegenheid om met elkaar te kunnen lachen over het leven. Een goed sinterklaas gedicht mag worden beschouwd als een samenvatting van het afgelopen jaar. Alle goede zaken die iemand deed dat jaar, maar ook alle spraakmakende blunders van diegene kunnen benoemd worden in dat ene kleine manuscript; het Sinterklaas gedicht.

De oorsprong van het sinterklaasgedicht
Een Sinterklaas gedicht vindt zijn oorsprong in het historische Spotrijm. Aan de hand van Spotrijmen die vaak over de politiek en het dagelijkse leven in een bepaald tijdperk gingen kan je teruglezen hoe mensen in die jaren het leven meemaakten. Dat wat foto’s jou niet vertellen lees je terug in gedichten uit het verleden. Ook eeuwen geleden was men het niet altijd eens met het politieke regime, en aspecten van de maatschappij zoals het wangedrag van jongeren in hun puberteitsjaren werden uitgebreid genoemd.

Wat benoem je wel en wat benoem je niet
Je moet nu niet denken dat je zomaar van alles kan gaan vermelden in Sinterklaasgedichten maar dat is natuurlijk niet zo. Een Sinterklaas gedicht moet immers leuk zijn voor de ontvanger en niet overkomen als een reprimande. Om het leuk te houden kan je vooral de goede eigenschappen van de ontvanger vermelden in het gedicht. Een goed gevoel voor humor, betrokkenheid en bereidwilligheid om anderen te helpen, een bepaald talent; het zijn zaken die je leuk kan noemen waardoor de ontvanger zich erkend voelt. Een negatieve eigenschap zoals een kort lontje hebben kan je maar beter achterwege laten. Zaken als roddelen mogen echter wel worden genoemd. De ontvanger zal er waarschijnlijk om kunnen lachen en de humor er zeker van inzien. Op deze manier is Pakjesavond een moment van oergezellig samenzijn waarbij je lief en leed met elkaar deelt. En dat alles onder het genot van een stukje banketletter en handen vol kruidnoten. Dit zijn de tradities die nooit verloren mogen gaan.