Wat is BHV?

1 min gelezen

BHV is een afkorting voor Bedrijfshulpverlening. Bedrijfshulpverleners dragen bij aan de veiligheid in een bedrijf. Ze zorgen bij nood voor het bestrijden van een beginnende brand, voor eerste hulp bij ongelukken zoals reanimatie, de evacuatie van werknemers uit een (brandend) gebouw en voor goede communicatie met de professionele hulpdiensten. De bedrijfshulpverlener werkt volgens een procedure en rapporteert onveilige situaties aan het hoofd bedrijfshulpverlening. Incidenteel kan de bedrijfshulpverlener ook controle moeten uitvoeren in het kader van de preventie van onveilige situaties.

Speciale training

Bedrijfshulpverleners hebben voor hun taak een speciale cursus moeten volgen. Tijdens hun training hebben de bedrijfshulpverleners voldoende geleerd over de verschillende onderdelen van hun functie en hiermee hebben geoefend. Is het hun eerste keer als bedrijfshulpverlener, dan volgen zij hiervoor de basiscursus, maar hebben zij de basiscursus al gedaan dan moeten ze iedere twee jaar een herhalingscursus volgen. Om zowel bedrijfshulpverleners als andere werknemers goed te laten oefenen in een realistische situatie, moeten er regelmatig brandoefeningen plaatsvinden.

Aansturing en controle

In grote organisaties of organisaties met complexe situaties waar veel bedrijfshulpverleners werken worden de bedrijfshulpverleners aangestuurd door een ploegleider, die naast de opleiding bedrijfshulpverlener nog een aanvullende opleiding heeft gevolgd. Deze vertaalt het hulpverleningsbeleid dat is opgezet door het hoofd bedrijfshulpverlening naar de praktijk van de bedrijfshulpverleners. Daarnaast voert de ploegleider ook controle uit op de hulpmiddelen die de bedrijfshulpverleners ter beschikking staan en beheert deze, zodat het niet kan gebeuren dat een brandslang of AED het plotseling niet meer doet of dat de EHBO-koffer leeg is.